Nagrada RAJSKO DREVO

NIB-ov naravoslovno dokumentarni film “WWW-H / Why, Where, When, How?” je prejel http://www.wholesalejerseys1.com prvo nagrado RAJSKO DREVO na mednarodnem filmskem festivalu G-FEST
Datum: 28.05.12
Od 24. do 26. maja 2012 je v rajskem okolju Grada na Goričkem potekal prvi slovenski mednarodni festival naravoslovnega filma G-FEST.
Na zaključni prireditvi 1. G-rajskega festivala
je prvo nagrado RAJSKO DREVO
prejel NIB-ov naravoslovno dokumentarni film
“WWW-H / Why, Where, When, How?”.
Nagrado je avtorjem podelila žirija v sestavi Leon Krpič, Aleša Valič in Vojko Anzeljc.
Festival G-FEST je zasnovan kot kulturna vez med Porabjem in Goričkim, med filmom in naravo, med človekom, krajino ter sočlovekom. G-FEST je namenjen naravoslovnim filmom v vsej njihovi tematski pestrosti in tehnični izraznosti. Letošnji festival je povezovala rdeča nit osveščanja o trajnostnem razvoju. S festivalom si organizatorji prizadevajo sistematično osveščati obiskovalce in širšo javnost o kulturnih in naravnih danostih naše regije ter svetovnih ekoloških trendih. S festivalom pa so želeli nadgraditi tudi regionalna prizadevanja za ekološko sobivanje z naravo, spodbujati trajnostni razvoj in krepiti zdrav ponos na kulturno in naravno dediščino regije.
Ustvarjalci filma – z leve: Rado Likon (direktor fotografije), Jasna Hribernik (režija), Tomaž Letnar (scenarij) in prof. dr. Bojan Sedmak (zamisel in tekst)
Film www.h je združitev znanstvene misli z vizualno komunikacijo. S provokativnim pristopom sili v globlji premislek o našem bivanju in ravnanju, o naših ciljih in o vlogi, ki bi jo morala imeti znanost v družbi. Sodoben način življenja, ki nam vsiljuje nezadržno hitenje, terja odgovore, a pri tem nam ne dovoljuje, da bi si najprej postavili temeljna vprašanja Zakaj, Kje, kdaj in Kako? To je tudi naslov filma, ki je namenjen globalnemu občinstvu in ga na medmrežni način naslavlja z Zakaj (Why) Kje (Where) Kdaj (When) in Kako (How).Na začetku avtorji ugotavljajo, da sta »znanost in filozofija – to je ljubezen do modrosti – eno. Povsem na začetku in povsem na koncu se ukvarjata s temeljnimi bivanjskimi vprašanji. Vsa znanstvena orodja so v službi zavesti. Znanstveniki niso prva pomoč v zgrešenih investicijah človeštva. Niso rešitelji, ker poznajo odgovore, so neprijetni ustvarjalci, ker postavljajo prava vprašanja: zakaj, kje, kdaj in kako.«
Njegovo sporočilo se glasi »Šele takrat, ko bodo odgovori znanosti, kakor tudi vsakega posameznika, plod zastavljanja pravih vprašanj, lahko upamo, da bo naše življenje vendarle krenilo v pravo smer«.
Avtorji filma Bojan Sedmak, Tomaž Letnar, Rado Likon, Jasna Hribernik in Tamara Lah Turnšek so združili neizprosno logiko znanstvene misli s tankočutnostjo umetnosti. Danes svet in življenje na njem ustvarjamo sami. Lahko ustvarjamo sami, tudi bodočnost si krojimo sami, vsak posameznik in vsi skupaj! Čeprav se marsikomu zdi, da smo le šahovske figure na šahovnici narave ali skrivnih neznanih sil, nas film uči o nasprotnem –sami smo svoje in bodočih generacij sreče in usode kovači – mnogo bolj kot nam je dovoljeno in zaupano tega zavedanja. Ali ni to zadosten razlog, ki zahteva globok premislek kako delovati?
Morda bodo še dolgo odmevale zaključne misli, da smo nebesa postavili nad oblake le zato, da bi ušli smrti na zemlji. Sla, da bi zapustili zemljo, da bi osvojili vesolje, šli med bogove je strah pred smrtjo. A vendar smo le biološka bitja, od narave narejena le za spodnje področje atmosfere. Smo neločljivi del narave. Smo narava sama. Iz soodgovornosti izhaja svetost življenja.
Film je bil premierno prikazan na proslavi 50 obletnice Nacionalnega instituta za biologijo, oktobra 2010.
Bojan Sedmak – zamisel http://www.cheapnfljerseys4.com in tekst
Tomaž Letnar – scenarij in tekst
Rado Likon – direktor fotografije
Jasna Hribernik – režija
Tamara Lah Turnšek – producentka