To delo je v javni lasti – Ivan Cankar

Lansko leto smo na Javnem razpisu za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko prikazovanje v letu 2015 s strani RTV prejeli največ točk in s tem sprejeto koprodukcijsko sodelovanje z denarnim vložkom na področju A: Celovečerni dokumentarni film (80-90 minut), sklop a) 100-letnica smrti Ivana Cankarja.

Od 100 možnih točk smo skupno prejeli 86,00 točk.

Snemanje je v polnem razmahu že od aprila 2017. Ekipa je potovala od bližnjega Rožnika in Vrhnike vse do Dunaja in Sarajeva ter trenutno posnela okoli 23 ur materiala.

Dokumentarni film bo temeljil na Cankarjevi pisani besedi – iz njegovih del in tudi ohranjenih pisem svojim prijateljem, znancem in partnericam ter zapisov iz bolnišnice – kot tudi na zgodbah različnih pripovedovalcev, strokovnjakov iz področja njegove literature in življenja. V filmu bodo tudi igrani prizori, ki nas bodo popeljali v Ivanov čas in nam predstavili njegovo življenje in odnose z ljudmi, ki so bili del njegovega življenja. Zoperstavilo se bo tudi nekaterim mitom, ki na Ivana Cankarja trenutno mečejo slabšo luč.

Dokončanje filma je predvideno oktobra 2018.

  • režiser, scenarist in montažer: Amir Muratović
  • direktor fotografije: Rado Likon
  • producent: Šarka Likon, Rado Likon; Cebram d.o.o.

 

IvanCankar-01

IvanCankar-skica